De blog ove orthopedie

Orthopedie

Orthopedie is een onderdeel van de geneeskunde die al zeer lang wordt toegepast. Het is een van de oudste onderdelen van de geneeskunde. De orthopedische chirurgie behandelt aandoeningen die te maken hebben met gewrichten, spieren, pezen en botten. Tegenwoordig worden heel veel nieuwe kunstknieën en kunstheupen geplaatst. Ook worden regelmatig mensen geopereerd aan de rug voor een hernia. Orthopedie is een zeer specialistisch beroep. In totaliteit houdt het zich bezig met het behandelen van het steun- en bewegingsapparaat. Daarin wordt nog een onderscheid gemaakt tussen het actieve- en passieve bewegingsapparaat.

Het passieve bewegingsapparaat - Hieronder verstaat men het bindweefselkapsel en het skelet. Het bindweefselkapsel is heel belangrijk omdat het de steun biedt die we nodig hebben. Door de gewrichten en het bindweefselkapsel kunnen we bewegingen maken. 

Het actieve bewegingsapparaat - Dit zijn de spieren van het skelet die door het samentrekken ervan bewegingen kunnen maken.


De studie 

Je mag niet zomaar orthopedische operaties uitvoeren. Er gaat een langdurige studie aan vooraf. Een studie tot orthopeed duurt minimaal 12 jaar. De eerste 6 jaar zal men de opleiding van algemene geneeskunde volgen. Wanneer dat met goed gevolg is afgewerkt, krijgt hij/zij een studie van 2 jaar voor algemene geneeskunde en daarna nog minimaal 4 jaar, waar hij of zij wordt opgeleid op de afdeling van de orthopedische chirurgie. Na deze periode mag hij of zij, als alles naar behoren is gevolgd zich een orthopedische chirurg noemen. Er zijn momenteel veel te weinig orthopedische chirurgen. In Nederland zijn er ongeveer 550. Dat is veel te weinig, omdat er de laatste jaren zeer veel kunstheupen en knieën worden geplaatst.

Behandelingen

 Een orthopeed zal vaak te hulp worden geroepen wanneer er afwijkingen zijn in het steun- en bewegingsapparaat. Vooral heupdysplasie en scoliose komen zeer vaak voor. De heupdysplasie is een afwijking die zeer vaak in Europa voorkomt. Het is een onvoldoende ontwikkeling van de heup. Scoliose is een verkromming van de rug. Een behandeling hierbij is zeker een vereiste. Wordt er niets aan gedaan dan kunnen zeer ernstige vergroeiingen optreden. Vaak wordt vooral op jonge leeftijd een korset als behandelingsmethode aangeboden. Daarnaast worden er veel botbreuken behandeld, waarbij de fracturen vaak in de gewrichten of botten zitten.  Ook de stand afwijkingen van de gewrichten en de pijpbeenderen behoren bij een orthopeed.  Voor platvoeten bent u bij een orthopeed op de juiste plaats. Daar weten ze wel raad mee. De orthopeed zal u na de opstelling van een anamnese u hoogstwaarschijnlijk doorverwijzen naar een schoenspecialist zoals Van Mook Schoentechniek bijvoorbeeld. Een orthopeed zal ook regelmatig fysiotherapeutische hulp aanraden of bepaalde medicijnen voorgeschreven. De orthopeed is de specialist die zorgd draagt dat iemand weer naar behoren kan deelnemen aan het leven. U hoeft niet meer met een slechte knie of heup te blijven lopen. Een orthopeed weet er immers wel raad mee.


Delen